Dzisiaj jest słoneczny dzień idealny na długi spacer. Po powrocie zaglądając do lodówki znalazłam białka i postanowiłam zrobić makaroniki z kremem cytrynowym. Żółte beziki przełożone orzeźwiającym kremem z cytryny doskonale prezentują się na słońcu, aż bije od nich radość życia :) Krem lekki, orzeźwiający, który pozostaje w ustach. Idealne na spotkanie z przyjaciółkami....
Składniki na ok. 28 sztuk:
- 70 g białka
- 100 g mielonych migdałów
- 170 g cukru pudru (podzielone na 35 g i 135 g)
Przygotowanie:
1. Białka powinny być przygotowane dzień wcześniej i pozostawione w kuchni na całą noc lub dzień, aby się zestarzały (nie chowamy ich do lodówki).
2. Następnego dnia białka włożyć do czystej, suchej miski i ubijać na najwyższych obrotach przez 1min. Później dodać do białek 35g cukru pudru i ubijać na średnich obrotach przez ok. 10 minut, aż piana będzie sztywna. Następnie dodać trochę żółtego barwnika spożywczego i lekko wymieszać do uzyskania żółtego zabarwienia.
3. Po tym czasie dodać do piany w dwóch porcjach wymieszane mielone migdały z pozostałym cukrem pudrem i delikatnie mieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy.
4. Masę przełożyć do worka foliowego z szeroka okrągłą tylką i wyciskać makaroniki na formę lub na papier do pieczenia.
5. Po wyciśnięciu makaroników wszystkie blachy lekko stukamy o blat, aby pozbyć się ewentualnego powietrza i pozostawić na 30-40 minut, aby utworzyła się skórka (jeśli po delikatnym dotknięciu palcem na powierzchni makaronika nie zostawia śladów to są gotowe do wstawienia do piekarnika).
6. W czasie kiedy się makaroniki się suszą nastawić piekarnik do temp 130 ̊ C i pieczemy 18-20 minut. Po tym czasie odstawić makaroniki do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 125 g serka mascarpone
- otarta skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
1. Chłodną śmietankę ubijać na sztywno następnie zmiksować ją z serkiem mascarpone i startą skórką z cytryny.
2. Przygotowany krem przełożyć do worka foliowego z okrągłą tylką i wyciskać go na jeden makaronik i przykrywamy drugim.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz