Te ciasteczka robi się
błyskawicznie. Podczas pieczenia w całym domu unosi się aromat kawy. Są idealne
jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty albo jak kto woli na przegryzkę.
U mnie w domu po upieczeniu znikły bardzo szybko. Polecam !!
Składniki:
- 225 g masła
- ½ szklanki cukru pudru (60g)
- kilka kropli ekstraktu wanilii
- filiżanka kawy espresso
- 30 g kakao
- duża szczypty soli
- 250 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką, puszystą
masę. Dolać ekstrakt wanilii i kawę espresso. Wymieszać.
2. Przesiać mąkę, sól i kakao w proszku.
Dokładnie wymieszać.
3. Gotowe ciasto* nakładać łyżką okrągłymi
kleksami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec przez 20 minut w
piekarniku rozgrzanym do 160°C. Gdy
wystygną posypać je cukrem pudrem. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym
pojemniku przez kilka tygodni.
* u mnie ciasto wyszło lejące więc nakładałam je
łyżką. Natomiast jeśli wyjdzie zwarte które da się zagnieść na stolnicy, to
stolnicę oprószamy cukrem pudrem. Dzielimy ciasto na 2 części i formujemy w
wałek a następnie kroimy je nożem na plasterki. Jeśli nóż się lepi to
posypujemy go cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz