Ciasteczka wyszły bardzo mleczne i kruche. Czekolada
jest tutaj tak zwana "kropka nad i". Są doskonałe na drugie śniadanie
lub na małą przekąskę.
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g posiekanej białej czekolady
Przygotowanie:
1. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na
jasną, puszystą masę.Wymieszać mąkę z proszkiem, mlekiem w proszku, ekstraktem.
2. Jajka roztrzepać lekko w oddzielnej miseczce, powoli dodawać do masy maślanej,
cały czas miksując (aby masa się nie zważyła).
3. Do powstałej masy maślanej
wsypać mąkę wymieszana z pozostałymi składnikami. Na sam koniec wsypać
kawałki czekolady i wymieszać.
4. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha
włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach
od siebie. Lekko spłaszczyć ręką.
5. Piec w temperaturze 200°C przez 10
minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz