niedziela, 15 lutego 2015

Mleczne ciasteczka






Ciasteczka wyszły bardzo mleczne i kruche. Czekolada jest tutaj tak zwana "kropka nad i".  Są doskonałe na drugie śniadanie lub na małą przekąskę.


Składniki na ok. 30 ciasteczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  •  125 g posiekanej białej czekolady

Przygotowanie:

1. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę.Wymieszać mąkę z proszkiem, mlekiem w proszku, ekstraktem. 
2. Jajka roztrzepać lekko w oddzielnej miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (aby masa się nie zważyła). 
3. Do powstałej masy maślanej wsypać mąkę  wymieszana z pozostałymi składnikami. Na sam koniec wsypać kawałki czekolady i wymieszać.
4. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć  ręką.
5. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut. Studzić na kratce.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz