Pyszne, dobrze nasączone kawą ciasto
tiramisu. Biszkopt upieczony z tego przepisu nie opada i wyrasta do granic
blaszki.
Nasączony mieszanką mocnej kawy ,
likieru amaretto i 1 łyżki cukru. Likier amaretto nadaje słodkiej nuty smakowej. Ciasto na pewno
posmakuje wielbicielom kawy i nie tylko.
Składniki na biszkopt(tortownica o średnicy 24 cm):
- 6 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 szklanka mąki
Przygotowanie:
1. Do miski wbić białka, dodać sól i sok z cytryny.
Miksuj białka na wysokich obrotach, aż będą ubite na sztywno. Pod koniec
ubijania dodać cukier.
2. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym
dodaniu. Na koniec dodać mąkę i wymieszać delikatnie i nie za długo łyżką. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w
nagrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 175 ° C. Gdy biszkopt ostygnie
przeciąć go na pół na dwa blaty.
Składniki na masę serowo - kawową:
- 300 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 500g mascarpone
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
1. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec
dodać cukier . Następnie dodać mascarpone, zmiksować. 3 łyżeczki kawy rozpuścić
w łyżce wody (powstanie napar), wlać do masy i zmiksowac na małych
obrotach.
Napar do biszkoptów:
- 6 łyżeczek kawy
- 1 szklanka wody
- 50 ml amaretto
Przygotowanie:
1. Kawę rozpuścić w szklance wody, dodać
amaretto.
Wykończenie:
1. Jeden blat ciasta położyć na paterze, nasączyć
ponczem z kawy. Następnie rozsmarować
połowę kremu.
2. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć pozostałym
ponczem. Na wierzch biszkoptu rozsmarować pozostały krem (można również boki
ale to niekoniecznie). Na koniec posypać kakao.
3. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz