Jest to moja wariacja na temat
tradycyjnego makowca. Jeśli zechcecie wykorzystać gotową masę makowa z puszki
to ten przepis zajmie Wam niespełna pół godziny roboty. Makowa rolada biszkoptowa jest delikatniejsza, bardziej wilgotna, puszysta
i lżejsza od tradycyjnego makowca oraz ma bardzo dużą ilość maku.
Szczerze polecam ten przepis !!
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1.
Białka oddzielić od żółtek. Przelać
białka do dużej miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodać w 3 partiach wymieszany cukier z cukrem waniliowym. Następnie
dodać po jednym żółtku cały czas miksując na małych
obrotach.
2.
Na końcu dodać wymieszane
obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką ,wylać na
blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
3.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ºC około
15 -20 min do zarumienienia góry i suchego patyczka. Następnie
upieczoną roladę, zwinąć w
pergamin i zostawić do wystygnięcia, następnie rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć razem z
papierem.
4.
Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Odwinąć z papieru.
5. 50 g białej
i 50 g mlecznej czekolady rozpuścic w oddzielnych naczyniach. Zrobic esy floresy na wierzchu rolady .
Masa makowa:
- puszka gotowej masy makowej
- 50 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szkl. rumu
- garść rodzynek i orzehów
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Do masy makowej dodać żółtka, masło, orzechy, rodzynki, miód i rum.
Białka ubić na szywną pianę i wymieszać
ją ostrożnie z przygotowanym makiem.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz