Składniki na 7 sztuk:
- 5 dużych białek (1 białko = 40 g)
- szczypta soli
- 200g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Dwie płaskie blachy do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 150 º C z termoobiegiem.
2. W misce miksera ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodaj ocet, mąkę i jeszcze raz krótko ubij.
3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużego kwiatka. Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskaj bezy o wielkości 11 x 6 cm .Piec wszystkie blaszki w piekarniku z termoobiegiem jednocześnie. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 º C i piecz przez ok. 1,5 godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).
Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200g serka mascarpone
- 1 łyżki cukru pudru
- napar z jednej łyżki kawy mielonej
Przygotowanie:
1. Jedną łyżkę kawy mielonej zalać tak na 20 ml wrzątkiem i zostawić do przestygnięcia.
2. W misce miksera ubić schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone oraz napar z kawy łącznie z fusami i zmiksować.
3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużego kwiatka i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Gotowe bezy można posypać mieloną kawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz