Przepyszna tarta jogurtowa z intensywną
polewą na bazie cytryn. Kruchy, maślany spód, Nadzienie kremowe z dodatkiem
śmietanki kremówki (palce lizać). Zwieńczone lemon curdem, który ładnie spływał
po ukrojeniu kawałku ciasta. Jeśli raz ją spróbujecie będziecie do niej wracać
!!!
Składniki na lemon curd:
- 1/2 szklanki soku z cytryn (2 cytryny)
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 80g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
1. Na talerzyk zetrzeć skórkę z jednej cytryny. Sok,
skórkę, cukier i jajka wymieszać razem w misce.
2. Ustawić miskę w garnku z ciepła wodą i podgrzewać.
Od czasu do czasu mieszając. Gdy mieszanka będzie ciepła dodać masło i mieszać
cały czas, do zgęstnienia lemon curdu. Może to zająć ok 10 minut. Przelać masę
do miski, przykryć folią i schłodzić w lodówce.
Składniki na spód:
- 230g mąki
- 40g cukru pudru
- szczypta soli
- 130g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Mąkę wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli przesiać
na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż kawałki masła będą
małe. Dodać jajko, wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę,
zawinąć ją w papier i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Po tym czasie formę 25 cm posmarować masłem i
oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i
wyłożyć nim formę. Ponownie wstawić formę z ciastem do lodówki na 15 minut.
Potem na schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wysypać
fasole lub kulki ceramiczne.
3. Nagrzać piekarnik do 200°C, wstawić ciasto
podpiekając przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z
obciążeniem, obniżyć temperaturę do 180°C, wstawić z powrotem do
piekarnika i podpiekać dodatkowe 5 - 8 minut lub do
zrumienienia spodu.
Nadzienie jogurtowe:
- 200g śmietanki kremówki 30 %
- 300g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny i jeszcze chwilę
miksować, do połączenia się składników.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Następnie
dodać do rozpuszczonej żelatyny 2 łyżki kremu i dobrze roztrzepać rózgą
kuchenną. Jeśli żelatyna nadal jest gorąca/ ciepła dodać jeszcze 1 łyżkę kremu.
Gdy będzie letnia wlać ją do kremu i chwilę zmiksować. Powstały krem przelać na
wystudzony spód tarty. Wstawić do lodówki do stężenia i schłodzenia ok 1
godziny.
3. Po tym czasie wyjąć tarte i schłodzony lemon curd
wylewamy na krem jogurtowy i wyrównujemy powierzchnię.
Smacznego!
Rzeczywiście jest pyszny, a smak cytryny sprawia , że nie można poprzestać na jednej porcji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń