Pyszne, kruche ciasteczka w kształcie orzeszków. Idealne na święta bądź sylwestra jako przekąska.
Do ich pieczenia używamy specjalnej formy, która nadaje im kształt orzecha
włoskiego. Formy do wypieku są solidne. Nadziewane są kremem z dodatkiem
zmielonych orzechów, czekolady, mleka w proszku czy wiórków kokosowych.
Składniki na ciasto:
- 440 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu umieścić
pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania
kruszonki. Dodać resztę składników i szybko
zagnieść.
2. Gotowe ciasto owinąć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30
minut.
3. Ze schłodzonego ciasta robić
małe kuleczki (nie mogą być zbyt duże ponieważ, ciasto wypłynie ponad kształt
foremki). Patelnię rozgrzać i przed pierwszym smażeniem posmarować odrobiną
oleju. W zagłębiniach umieścić kulki z ciasta, patelnię zamknąć i dociskając
odczekać 30 -60 sekund - aż ciasteczka będą lekko zarumienione. Wyjąć, wystudzić.
Krem orzechowy:
- 1 szkl. cukru pudru
- 350 g masła
- 1,5 szkl. mleka
- 300 g zmielonych orzechów (może być mieszanka orzechów)
Przygotowanie:
1. Zagotować mleko i gotującym się mlekiem zalać przygotowane orzechy,
wymieszać i odstawiamy do ostudzenia.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo
dodawać do niej orzechy z mlekiem.
3. Gotową masę nakładać do orzeszków.
Wykonanie:
1. Orzeszki nadziać masą i łączyć w
pary. Schłodzić w lodówce. Przed
podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Na przekąskę są wyśmienite...takie na jednego gryza
OdpowiedzUsuńWitam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńWitam mąkę zwykła można zamienić na inną mąkę. Nie powinno być później problemu z ciastem
UsuńJak dla mnie masa za słodka
OdpowiedzUsuńMożna dać mniej cukru
UsuńPrzy tej ilości masła w masie czuć tylko masło. Ilość mleka rozrzedzila masę więc dałam pół szklanki mniej mleka. Masa bardzo średnia w smaku że względu na nadmiar masła
OdpowiedzUsuń