Mięciutkie ciasteczka
o smaku piernikowym z dodatkiem prawdziwego miodu i cynamonu. Przepis jest nieskomplikowany i ekspresowy w
wykonaniu. To co wyróżnia ten przepis to to, że odpada jego chłodzenie,
wałkowanie czy drugie wyrabianie. Idealny na ostatnie przygotowania do Świąt.
Ciasto wyrabia się w 5 minut, a następne 10 minut zajmuje formowanie kuleczek.
Składniki
na ok. 30 sztuk:
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- 1 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki utartych drobno goździków
- 120g cukru trzcinowego
- 150g miękkiego masła
- 50 ml płynnego miodu
- 1 jajko (L) w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
- ok. ½ szkl. cukru białego
Przygotowanie:
1. Piekarnik
rozgrzać do temp. 180 °C ( góra - dół). Dwie duże blachy wyłożyć papierem
do pieczenia.
2. Mąkę
przesiać wraz ze skrobią kukurydzianą, sodą, solą i przyprawami suchymi.
3. Masło
utrzeć na puch z cukrem trzcinowym. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i
miód. Nie przerywając ucierania dodać partiami mąkę. Ciasto wyjdzie miękkie, „a’
la plastelinowe”, bardzo łatwe do
formowania.
4. W osobnej
misce przygotować biały cukier.
5. Formować
z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć palcami, włożyć
do miseczki z cukrem i otoczyć z wszystkich stron. Tak przygotowane ciasteczka
układać na blasze, zachowując odstępy 3 cm.
6. Piec 15
min w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Wystudzić na kratce.
Smacznego
!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz