Na zewnątrz robi
się coraz chłodniej, szaro i ponuro. Coraz bliżej do Świąt i przedświątecznej
gorączki zakupów.
W całym tym zamieszaniu może znajdziecie chwilkę na rozkoszowanie się piernikową gorącą czekoladą :)
Przedstawiam Wam
przepis na pyszną, piernikową, gorącą czekoladę z nutą cynamonu i goździków. Jest bardzo aromatyczna,
słodka z dużą ilością bitej śmietany. Niezastąpiona po całym zabieganym dniu.
Spróbujcie !!!
Składniki:
·
250ml mleka
·
50g mlecznej
czekolady
·
łyżeczka
brązowego cukru
·
4 goździki
·
1/3 łyżeczki
przyprawy do piernika (oczywiście najlepiej tej domowej, jeśli natomiast
kupnej, zwracajcie uwagę na to aby w składzie nie było mąki ani cukru- tylko
przyprawy)
·
100 ml śmietanki
kremówki do ubijania
·
łyżeczka cukru
pudru
·
kakao do
posypania
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzać wraz z goździkami
doprowadzając je niemalże do wrzenia. Pozostawić pod przykryciem na kilka
minut, a następnie wyjąć goździki, dodać połamaną czekoladę, przyprawę i
cukier. Mieszać aż czekolada się rozpuści (najpierw mleko będzie wyglądało
jakby czekolada się w nim zważyła, ale w miarę mieszania, stanie się gładkie).
Czekoladę przelać do szklanki.
2. Śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier. Wymieszać. Nałożyć grubą warstwę śmietanki na czekoladę.
3. Posypać kakao.
Podawać natychmiast.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz