Ślimaczki dyniowo-cynamonowe na
cieście drożdżowym to świetny pomysł, aby wykorzystać resztę pozostałej dyni.
Są słodkie, mięciutkie, pachnące cynamonem z dodatkiem cukru. Pozostają miękkie
nawet na 2-3 dzień. Puree z dyni robi się szybko. Dodane do ciasta sprawia, że
ciasto jest puszyste, lekkie i nie obsycha tak szybko.
Składniki:
- 500 g przesianej mąki
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- szczypta soli
- 60 g miękkiego masła
- 60 g cukru
Nadzienie:
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g brązowego cukru
Przygotowanie:
1. Masło
roztopić. W małej misce wymieszać cukier brązowy z cynamonem. Obie rzeczy
odstawić na bok.
Ponadto:
- 1 żółtko
Przygotowanie:
1. Lekko ciepłe
mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki.
Przykryć ściereczka i zostawić w ciepłym miejscu na 10- 15 minut.
2. Do dużej
miski wsypać resztę mąki, pozostały cukier, sól i wymieszać.
Następnie wbić jajka, masło, puree z dyni i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto.
(jeśli będzie się kleić do rąk podsypać niewielką ilością mąki, tak, aby można
było zagnieść ciasto nie więcej). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć
ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu przez 1 godzinę, aż podwoi objętość.
3.
Nagrzać piekarnik do 180 ° C (grzanie góra - dół). Po upływie 1 godziny ciasto
ponownie zagnieść na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na prostokąt 35 x 45
cm. (Stolnica musi być dobrze posypana mąką, aby ciasto się nie przykleiło od
spodu).
4. Rozwałkowane
ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem. Następnie
ciasto ściśle zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 18 lub
więcej kawałków. Kawałki o wielkości ok 2 cm. Pozostawić 5
minut. Roztrzepanym żółtkiem posmarować
ślimaczki i piec 20 -25 minut. Po tym
czasie wyjąć z piekarnika.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz