Wyśmienite i łatwe w przygotowaniu
mini serniczki dyniowe z nutą cynamonu i skórki pomarańczowej. Serniczki są
wilgotne, kremowe z wyczuwalnym smakiem dyni. Spód zrobiony z ciasteczek
owsianych, bardzo chrupiący. Puree z dyni jest proste do wykonania i zajmuje jedynie
20 minut. Jestem pewna, że te serniczki zasmakują nawet tym którzy nie
przepadają za dynią.
Składniki na spód:
- 150g ciasteczek owsianych (np. Sante)
- 70 g masła
Przygotowanie:
1. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami.
2. Ciastka umieścić w
blenderze i zmielić na pył. Następnie rozpuścić masło i do rozpuszczonego masła
dodać rozdrobnione ciasta i wymieszać.
3. Wyłożyć nimi dno każdej foremki. Schłodzić.
W tym czasie nastawić piekarnik na 160 °C ( grzanie góra- dół).
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu, zmielonego 2 krotnie (lub z wiaderka)
- 100 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 250 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- otarta skórka z 1 małej pomarańczy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczane
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 350 g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
1. Zmielony ser przełożyć do miski, dodać puree
z dyni , zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec
dodać resztę składników i zmiksować
na średnich obrotach na jednolitą gładka masę.
2. Gotową masę rozlać do
foremek na ciasteczkowy spód (4 łyżki masy na 1 foremkę). Wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec 20 minut (aż wierzch
serniczków będzie zupełnie ścięty). Przestudzić w uchylnym piekarniku.
Wystudzone schłodzić przez 2-3 godziny.
3. Po tym czasie ubić
kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowy krem
przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobna tylka i udekorować serniczki. Na
koniec posypać cynamonem.
Smacznego !!
Pychota ...a jak przyjemnie chrupią
OdpowiedzUsuń