Babeczki są miękkie w środku z
wyczuwalnym kakao. Krem jest puszysty i śmietankowy. Będą idealnym
zwieńczeniem romantycznej kolacji. U mnie wyszły idealnie. Polecam !
Składniki na 12 babeczek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- ok. 1 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku lub w paście
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki białego octu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
1. Mąkę, kakao i sól połączyć ze sobą.
2. W misce miksera zmiksować masło z cukrem, dodawać
po jednym jajku. Dodać wanilię.
3. 200 ml śmietanki połączyć z barwnikiem. Do masy
dodawać na przemian śmietankę i mąkę do wyczerpania, cały czas miksując.
4. W małej misce wymieszać sodę z octem- powstanie
piana. Piane trzeba szybko dodać do ciasta i zmiksować.
5. Do foremki na muffiny wkładamy papilotki. Ciasto
rozdzielić miedzy papilotkami , nakładając po 3/4 wysokości.
6. Piec w temperaturze 180ºC
przez 15-20 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (więcej lub mniej w zależności od upodobania)
- 200 ml śmietanki
Przygotowanie:
1. Serek i śmietanka przez samym przygotowaniem
wyjąć z lodówki.
2. Śmietankę ubić dodając cukier puder. Potem dodać
mascarpone i dokładnie wymieszać.
3. Kremem udekorować babeczki i posypać cukrowymi
serduszkami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz