Chciałam wam
zaproponować trochę nietypowe ciasto na Wielkanoc.
Ciasto mocno kakaowe, wilgotne, ma inny smak niż wszystkie. Nie urośnie za wiele. Krem jest dość słodki, dlatego radzę wsypać cukru pudru taka ilość jak lubicie. A na wierzchu zwieńczone małą marchewką.
Ciasto kakaowe:
Składniki:
- 2 łyżeczki białego octu
- 2/3 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakao w proszku
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka migdałowego lub zwykłego mleka
Przygotowanie:
Forma do tego ciasta miała wymiary 13x9 cm.
1. Rozgrzać piekarnik do 180 ̊ C.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.* W dużej
misce wymieszać olej i cukier oraz wanilię.
3. W mniejszej misce wymieszać mleko migdałowe i
ocet.
4. W trzeciej misce wymieszać cukier puder, mąkę,
kakao, sodę, proszek i sól.
5. Do miski z olejem i cukrem dodawać na przemian
mleko z octem, a później suche składniki kończąc na suchych.
6. Wylać ciasto do formy i piec 20 minut.
Krem czekoladowy:
Składniki :
- 1/2 szklanki zmiękczone masło solone
- 1/3 szklanki kakao w proszku
- ok. 2 szklanek cukru pudru
- ½ łyżeczki wanilii
- ½ szkl kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1. Wymieszać w misce masło ze śmietaną potem dodać
kakao i cukier puder.
2. Miksować do połączenia się składników.
3. Wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie
ułożyć marcepanowe marchewki w 3 rzędach.
4. Oprószyć ciasto kawałkami pokruszonych ciemnych
ciastek.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz