Za oknem dzisiaj świeciło słoneczko, więc
postanowiłam coś upiec. Powiem wam, ze jest ona moja ulubioną tartą :). Jest to
wspaniała kombinacja słodkiego z kwaśnym. Ciasto wyszło kruche oraz maślane.
Nadzienie aksamitne, mocno cytrynowe, które pozostawia smak na długo w ustaw
jeszcze po jej zjedzeniu.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła pokrojonego w kostkę
- 250 g maki pszennej
- 75g cukru pudru
- 2 ubite żółtka
- trochę zimnej wody
- ubite całe jajko
Przygotowanie:
1. Masło rozetrzeć palcami łącząc z
mąką i cukrem, a następnie dodać ubite żółtka.
2. Dodać niewielką ilość wody,
żeby połączyć składniki. Zwinąć ciasto w folię spożywcza i wstawić do lodówki
na 30 minut.
3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć
nim foremkę. Ponakuwać je widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nagrzać
piekarnik do 160 ̊ C.
4. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć
ciasto, przykryć je papierem do pieczenia i nasypać na wierzch fasolę lub groch
i piecz 20 minut.
5. Po tym czasie usunąć papier i
obciążnik. Posmarować ciasto ubitym jajkiem i piec jeszcze 5 minut.
6. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku
do 140 ̊ C. Następnie wlać masę na ciasto i piec 30 minut lub do momentu, aż masa
się zetnie.
7.Pozostawić tartę do ostygnięcia, a
następnie oprószyć ja cukrem pudrem.
Składniki na masę:
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru
- otarta skórka i sok z 2 cytryn
- 150 ml śmietanki kremówki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Zmiksować jajka z cukrem pudrem, dodać skórkę oraz
sok. Następnie ubić śmietankę i połączyć
ją z pozostałą masą cytrynową.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz