Wykorzystując
dzisiejszy słoneczny dzień i nie mając nic
do roboty postanowiłam
upiec ciasteczka czekoladowe. Robi się je naprawdę
szybko, a co ważne wszystkie składniki potrzebne mamy przeważnie w
domu. Są mocno czekoladowe i obłędne w
smaku.
Składniki na ok. 55 sztuk :
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 125 g czekolady (dodajcie taką która najbardziej lubicie)
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 15 g sody
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy 125 g czekolady w misce nad wodą.
2. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajko i
rozpuszczona czekoladę.
3. W osobnej misce mieszamy mąkę z kakao, sodą, solą i
cukrem waniliowym.
4. Mąkę z innymi składnikami wsypujemy do utartego
masła z cukrem.
5. Gdy ciasto dobrze się połączy to odrywamy kawałki
ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce.
6. Przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 170 ̊ C i pieczemy około 20 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz