Buszując w internecie natknęłam się na ciasto z piwem i postanowiłam je zrobić. Piwo jest użyte w cieście oraz w kremie, co daje niepowtarzalny smak. Jedząc ciasto można wyczuć pewna goryczkę z piwa. Dodatek bananów i czarnej porzeczki doskonale kontrastuje w tym cieście. Ja zrobiłam z mocnym piwem, które było bardziej wyczuwalne, więc przyrządzając to ciasto radzę wziąć piwo słodkie. Przepis pochodzi z bloga mała cukierenka.
P.S. Po zjedzeniu tego ciasta lepiej nie wsiadajmy za kółko :)
Składniki na ciasto:
- 300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 200ml oleju
- 200ml piwa (użyłam Warki Strong)
- 3 jajka
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiać
i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
2. Jajka wlać
do miski i wymieszać widelcem. Dodać cukier, olej, piwo i krótko wymieszać
łyżką. Dodać suche składniki (z pkt.1) i wymieszać łyżką, tylko do
zwilgotnienia składników.
3. Ciasto
przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko
dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na
funkcji góra-dół przez około 65 minut. Najlepiej piec na najniższym poziomie
piekarnika.
4. Ciasto
odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na środek i krem:
- 2-3 łyżki dżemu z owoców czarnej porzeczki (może być również dżem jagodowy lub z czarnego bzu)
- 1 dojrzały banan
- 300ml piwa (np. Warka Strong)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2-4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 220g masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
5. Ugotować budyń z 300ml piwa i 2 łyżkami cukru kryształu w rondelku z grubym dnem. Gdy budyń zacznie się gotować, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia, musi mieć tę samą temperaturę co masło (to bardzo ważne).
6. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym,
ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie
zmniejszyć obroty miksera na niskie/średnie i dodać do masła 1/3 piwnego
budyniu, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać połowę pozostałego
budyniu, wymieszać i dodać resztę budyniu (proszę za długo nie
ucierać).
7. Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Dodać go do
większej połowy kremu maślanego, wymieszać.
8. Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i przekroić je
w poziomie (jeśli wierzch ciasta jest nierówny, można go troszkę przyciąć
nożem), otrzymamy dwa krążki ciasta. Jedną część ciasta posmarować
dżemem.
9. Na dżemem wyłożyć krem z bananem i przykryć go
drugim krążkiem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem maślanym.
Smacznego!
Próbowałam i polecam. Mojemu mężowi bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuń