Jesienny
sernik dyniowy z dodatkiem kwaśnej śmietany i korzennych przypraw na maślanym
spodzie. Śmietana wraz z budyniem nadaje sernikowi kremowej konsystencji. A Ci
co nie lubią dyni wcale jej nie wyczują. U mnie smakowało. Polecam !!
Spód:
- 160 g ciastek maślanych
- 90 g masła
- szczypta sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie:
1. Masło roztopić i zdjąć z palnika, aby lekko
przestygło. Spód okrągłej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka
włożyć do blendera i zmiksować. Zmiksowane ciasteczka przesypać do miski,
dodać cynamon i roztopione masło. Mieszać palcami, aby masło równomiernie się
połączyło z ciasteczkami i wyłożyć na przygotowaną tortownicę.. Dociskamy i
wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Składniki na tortownicę 24-26 cm:
- 500 g sera
- 360g puree z dyni
- 5 jajek
- 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Puree z dyni. Nagrzać piekarnik do 200°C. Dynię
przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Blasze
wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni i piec w piekarniku
przez 15-20 minut do miękkości. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, poczekać aż
lekko się przestudzą, zdjąć skórkę i rozdrobnić widelcem.*
2. Ser zmiksować z jajkami i dodać cukier wymieszany z
przyprawami. Następnie dodać puree z dyni i śmietanę. Kiedy masa jest już
gładka (będzie dość rzadka) dodać budyń i chwilę miksujemy. Masę serową przelać
na spód z ciastek i piec 70 minut w 180 °C . Po ty czasie sernik wyjmujemy,
nawet jeśli wyda Wam się, że środek jest płynny. Położyć na kratce, aby
przestygł i wkładamy go na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć wierzch
cynamonem.
* Puree z dyni można mrozić w woreczkach.
Smacznego!
Czy ktoś nie lubi sernika? Ja uwielbiam serniki a ten z dodatkiem dyni jest rewelacyjny, maślany pachnący cynamonem...po prostu mniam!
OdpowiedzUsuń