Wychodząc na imprezę do klubu my
dziewczyny wybieramy zazwyczaj piwo z sokiem lub kolorowe drinki, które mają
czasem zabawne nazwy. Niekiedy zastanawiałam się czy nie można by zrobić
takiego wypieku. I udało się .... Co
powiecie na makaroniki o smaku mojito? Ja takie zrobiłam i nie żałuję. Miałam
trochę lata w zimie :) Makaroniki są kolorowe, w soczystych kolorach, przełożone
orzeźwiającym i lekkim kremem z limonki i cytryny. Robi się je szybko.
Składniki na
ok. 30 sztuk:
- 70 g białek
- 120 g zmielonych na drobno migdałów
- 170 g cukru pudru (podzielonego na 35 g i 135 g)
- szczypta soli
- żółty i zielony barwnik
Przygotowanie:
1.
Przygotowane składniki podzielić na 2 porcje. Białka po 35 g, po 60 g migdałów
i po 80 g cukru pudru.
2. Każdy
cukier puder wymieszać z migdałami.
3. Na
blaszkę do pieczenia połóż matę do makaroników.
4. Pierwszą
porcje białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Później dodać odrobinę
zielonego barwnika i krótko zamieszać mikserem. Następnie dodać odmierzoną
ilość cukru z migdałami i wymieszać łyżką.
5. Gotową
masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskaj makaroniki do
przygotowanej formy. Po wyciśnięciu wszystkiego stuknij blacha o stół, aby pozbyć
się pęcherzyków powietrza.
6. Drugą
porcję białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Później dodać odrobinę żółtego
barwnika i krótko zamieszać mikserem. Następnie dodać odmierzoną ilość cukru z
migdałami i wymieszać łyżką. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z
okrągłą tylką. Wyciskaj makaroniki do przygotowanej formy. Po wyciśnięciu
wszystkiego stuknij blacha o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
7. Pozostaw
na 30 - 40 minut, aby przeschły. W tym czasie nastaw piekarnik do 150 °
C. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i
odczekaj, aż przestygną.
Krem:
- 100 ml śmietanki kremówki
- 125 g serka mascarpone
- otarta skórka z jednej limonki
- otarta skóra z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Śmietankę
ubij na sztywno. Następnie dodaj mascarpone i obie skórki i wymieszaj.
2. Tak
przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciśnij
krem na zielony makaronik i przykryj żółtym makaronikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz