Muffiny w stylu angielskich pączków.
Mięciutkie, brązowe, szybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem i gałką
muszkatołową. Jeśli ktoś jest fanem muffin musi je koniecznie spróbować.
Składniki na ok 12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
Ponadto:
- około 60 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
2. W jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę,
proszek, sól, cukier, gałkę, cynamon.
3. W drugim olej, roztrzepane jajko, mleko. Wlać
mokre do suchych i wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie
dłużej.
4. W foremkę do muffin powkładać papilotki i
napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
5. Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut.
6. Gdy lekko przestygną obtoczyć w roztopionym maśle,
następnie w cukrze z cynamonem.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz