Jeśli ktoś przepada za szarlotką to te babeczki są
wprost idealne dla niego. Są mięciutkie w środku. A podczas pieczenia
unosi się miły aromat cynamonu. Jest to prosty sposób na przemycenie dzieciom
jabłka
Składniki na 12sztuk:
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 średnie ubite jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu w proszku
- 2 łyżki mleka
- średnie jabłko, obrane i starte na tartce
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 ̊ C i wyłożyć
foremkę do muffinek papilotkami. Utrzeć miękkie masło z cukrem, aż masa stanie
się jednolita.
2. Dodać ubite jajka i
wanilię. Dokładnie wymieszać składniki.
3. Mąkę połącz z cynamonem, a następnie
dodaj do mokrej masy. Dolej mleko, wymieszaj masę, a następnie dodaj starte
jabłko.
4. Mieszaj składniki, aż równomiernie rozprowadzisz składniki, ale nie rób
tego zbyt intensywnie.
5. Ciastem wypełnij papilotki do 2/3 wysokości i piecz 20
minut, aż staną się złotobrązowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz