Śmietana, cukier, a do tego kruche
ciasto zgadniecie co się z tego robi ? ..... Zgadliście to rurki z bitą
śmietaną. Są dobrze na każdą okazje. Lubią je wszyscy począwszy od dzieci a na
dorosłych kończąc. Wbrew temu co niektórzy mówią, robi się je naprawdę szybko.
Składniki na około 60 sztuk:
- 500g mąki pszennej
- 250g masła
- 250g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
1. Ciasto zagnieść, owinąć w folię i dobrze
schłodzić w lodówce.
2. Następnie rozwałkować na grubość 1 mm przy czym
pamiętać o podsypywaniu mąką.
3. Pokroić w długie paski, o szerokości 1,5 cm.
Przygotowane paski nawijać na rurkę paski, zaczynając od części węższej do
szerszej.
4. Jedną stronę rurki posmarować rozmąconym jajkiem i
posypać cukrem, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
5. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C . Rurki
powinny być jasnozłote.
Składniki na krem:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 30 g cukru pudru
- 10g cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukry i chwilkę zmiksować. Tak przygotowany krem włóż do rękawa cukierniczego z
okrągłą tylką i nadziewaj rurki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz