czwartek, 5 listopada 2015

Rurki z kremem



Śmietana, cukier, a do tego kruche ciasto zgadniecie co się z tego robi ? ..... Zgadliście to rurki z bitą śmietaną. Są dobrze na każdą okazje. Lubią je wszyscy począwszy od dzieci a na dorosłych kończąc. Wbrew temu co niektórzy mówią, robi się je naprawdę szybko.


Składniki na około 60 sztuk:

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 250g kwaśnej  śmietany
  •  szczypta soli
  • jajko do posmarowania ciasta



Przygotowanie:

1. Ciasto  zagnieść, owinąć w folię i dobrze schłodzić w lodówce. 
2. Następnie rozwałkować na grubość 1 mm przy czym pamiętać o podsypywaniu mąką.
3. Pokroić w długie paski, o szerokości  1,5 cm. Przygotowane paski nawijać na rurkę paski, zaczynając od części węższej do szerszej. 
4. Jedną stronę rurki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
5. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C . Rurki powinny być jasnozłote.



Składniki na krem:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 30 g cukru pudru
  • 10g cukru waniliowego


Przygotowanie:

1. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukry i chwilkę zmiksować. Tak przygotowany krem włóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i nadziewaj rurki.

Smacznego  !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz