Lekki,
orzeźwiający i mało kaloryczny sorbet truskawkowy. W sam raz na upalne
dni i dla dbających o linię. Są to tylko zmiksowane truskawki, cukier, woda
oraz dodatki.
Składniki na 4 porcje:
- 150g cukru
- 600g truskawek
- 1-2 łyżki likieru miętowego
- 150 ml wody
- 3 limonki
- piana z białka
Przygotowanie:
1. Ugotować syrop: W rondelku wymieszać
cukier ze 150 ml wody i stale mieszając, gotuj tak długo, aż cały cukier się
rozpuści. Gotowy syrop odstawic do ostygnięcia.
2. Truskawki opłucz, osusz lekko papierowym ręcznikiem.
Oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, Przełożyć do miski i
zmiksować blenderem.
3. Truskawkową pulpę przetrzeć przez sito. Z limonek
wycisnąć sok i razem z likierem i zimnym syropem dodać do przecieru
truskawkowego.
4. Powstały mus przelać do płaskiej formy i wstawić do
zamrażalnika. Co jakiś czas zamieszać ją widelcem. Powtarzać tę czynność do
czasu otrzymania konsystencji kremu. Gotowy sorbet nakładać tuż przed podaniem
do schłodzonych pucharków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz