Szybkie ciasto na niedzielne
popołudnie. Ciasto o smaku śmietankowo-jogurtowym z galaretką cytrynową,
która daje nutę orzeźwienia. To wszystko na cienkim biszkopcie nasączony
mlekiem.
Składniki na biszkopt (blacha 25 na 35 cm):
- 4 duże jajka
- 130 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szklanka mleka
Składniki na masę:
- 2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
- 660 ml śmietanki 30%
- 1opakowanieśnieżki
- 2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
1. Piekarnik
rozgrzać do 165 ºC.
2. Białka
oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na sztywną pianę.
Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i na
najwolniejszych obrotach dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i
skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość szpatułką.
3. Dno blaszki
wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę
biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut.
4. Wyjąć i
wystudzić. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to
ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.
5. Gdy biszkopt się studzi rozpuścić
galaretki w szklance wrzątku i wystudzić.
6. W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem
śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i
zmiksować.
7. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich
oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne
galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i
wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na
wierzch ciasta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz