Coś dla
fanów orzechów ziemnych. ... czyli fistaszkowe ciasteczka z dużą ilością orzechów. W smaku słone z
lekka nutą słodyczy od cukry trzcinowego. Oprócz orzeszków znajdziemy jeszcze
masło, które to wszystko ładnie zlepia w całość. Robi się je szybko, a co
ważne mogą poleżeć w pojemniku czekając na niezapowiedzianego gościa :)
Składniki:
- 120g masła
- 200 g cukru białego lub trzcinowego
- 250g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g niesolonych orzeszków ziemnych*
- 1 jajko
Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzać do 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, kremową masę. Wbić jajko i ubijać, aż masa znowu stanie się kremowa.
3. W oddzielnej misce mieszać mąkę z proszkiem. Następnie dodać ją do masy z jajkiem i krótko wymieszać na najniższych obrotach.
4. Wsypać orzeszki i mieszać łyżką tak, aby równo rozprowadziły się w masie. Masa może wydawać się sucha, ale to nic, tak ma być.
5. Za pomocą łyżki nabierać trochę przygotowanej masy, formować w dłoniach kulkę, zachowując odstępy kłaść na papier do pieczenia i troszeczkę spłaszczyć dłonią. Piec 10-13 minut na złoty kolor.
Smacznego!
* Jeśli chcecie użyć orzechów ziemnych, trzeba pamiętać, aby kupować je w opakowaniu. Sprzedawane na wagę szybciej tracą świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz