poniedziałek, 7 grudnia 2015

Inspiracje świąteczne

    

To najlepszy czas przed świętami!  Jak tylko widzę w kalendarzu, że nadchodzi Grudzień to wiem, że  jest  to czas pieczenia różnego rodzaju ciasteczek i ciast na Święta :) . Z czym kojarzą mi się Święta? Z tym, że są magiczne, pełne blasku, połyskujących bombek na choince i z unoszącym się zapachem przypraw.  
   W tym czasie zastanawiam się co upiec.  Czy to będą ciasteczka maślane, czekoladowe, a może  piernik lub sernik. Zastanawiałam się czy upiec torcik, który  zostanie ozdobiony np. reniferem. Co Wy na to ??  Takie wypieki doskonale nadają się na wigilię lub na świąteczne prezenty. Na pewno osoby obdarowane takim prezentem będą mile zaskoczeni. Zebrałam  9  pomysłów na Świąteczne wypieki. Może któryś Wam przypadnie do gustu.



                                                                Śnieżne babeczki



















P.S. Napiszcie który wybraliście  :)

czwartek, 3 grudnia 2015

Tort bezowy z nutą czekolady



Kiedyś skusiłam się na zrobienie Pawlowej, ale powiem szczerze, że mi nie wyszła. Pewnie dlatego, że nie znałam swojego piekarnika. Postanowiłam się nie przejmować i przedstawiam Wam mój pierwszy tort bezowy z kremem czekoladowym. Jest delikatny, kremowy z wyczuwalna nutą rozpuszczalnej czekolady. Blaty bezowe są ślicznie beżowe i lekko ciągnące w środku.  Bezy można upiec dzień wcześniej, ale przekładać powinniśmy przed podaniem. Wtedy na pewno nam taki torcik nie rozmięknie. 



Składniki na 3 blaty:

  • 5 dużych białek (1 białko = 40 g)
  • szczypta soli
  • 250g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej


Przygotowanie:

1. Trzy płaskie blachy do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować  ołówkiem na każdej  blaszce  okręg 20 centymetrowy (u mnie na jednej blaszce zmieściły się 2 okręgi).
2. Piekarnik rozgrzać do 180 º C z termoobiegiem.
3. W misce miksera ubić  białko ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Dodać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać ocet, mąkę i jeszcze raz krótko  ubić.
4. Masę rozdzielić na 3 okręgi na papierze do pieczenia i wyrównaj. Piec wszystkie blaszki w piekarniku z termoobiegiem  jednocześnie. Po  5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 º C i piec przez 1,5 godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).


Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżeczek czekolady w proszku
* do dekoracji starta gorzka czekolada


Przygotowanie:

1. W misce miksera ubić dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Następnie dodać czekoladę w proszku i serek mascarpone i zmiksować. 
3. Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować 1/3 kremem i przykryć drugim blatem bezy. Potem posmarować kremem, położyć ostatni blat i wyłożyć resztę kremu. Na koniec zetrzeć czekoladę gorzką. Schłodzić.
4.Przechowywać w lodówce do 3 dni. Taki tort krój nożem z piłką.

Smacznego!