Przedstawiam Wam zdrowszą wersję ciasteczek w sam raz na podwieczorek. Ciasteczka z czerwona żurawiną, miodem oraz orzechami.
Składniki :
- 1 szklanka płatków owsianych (nie zawierające glutenu)
- garść bakalii (orzechy włoskie, laskowe, migdały lub suszona żurawina)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka masła
- 1 duży dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Jajko ubić trzepaczką. W oddzielnej miseczce rozgnieść banana i połączyć z miodem.
2. Dodać roztrzepane jajko, masło, bakalie, płatki owsiane szczyptę cynamonu i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszać wszystkie składniki. Konsystencja powinna być kleista. *
3. Za pomocą łyżki nakładać ciasto na rozłożony na blasze papier do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C przez 10-12 minut (do momentu, aż będą lekko brązowe).
Smacznego !
* Jeżeli w trakcie mieszania uznamy, że nasza konsystencja
jest za sucha, dodajmy trochę miodu lub soku z pomarańczy. Z kolei, jeżeli jest
za gęsta, proponuję dodać łyżkę wiórków kokosowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz