Czym byłaby Wielkanoc bez żadnego mazurka. Mazurek choćby jeden musi być. Przedstawiam mazurka bardzo czekoladowego dla lubiących czekoladę. U mnie zniknął w szybkim tempie. Polecam !!
Składniki na ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Przygotowanie:
1.Mąkę, cukier i schłodzone masło pokrojone w kostkę umieść na stolicy i połącz ze sobą. Dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
4. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Sos czekoladowy mleczny:
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie:
1. Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić,
wymieszać.
Sos czekoladowy biały:
- 50 g białej czekolady, posiekanej
- 20 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Przygotowanie":
1. Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić,
wymieszać.
2. Na wystudzony mazurek wylać sos z mlecznej czekolady, rozprowadzić.
3. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Schłodzić.
2. Na wystudzony mazurek wylać sos z mlecznej czekolady, rozprowadzić.
3. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Schłodzić.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz