Sezon na dynię już się rozpoczął. Stwierdzam to po tym, że można ją już kupić w sklepach. Moja dynia po 2 tygodniach leżenia w kuchni wreszcie doczekała się zainteresowania z mojej strony. Postanowiłam zrobić z niej babeczki, ale to nie byle jakie babeczki tylko w kształcie dyni. Efekt końcowy nie jest zły, nawet jestem z siebie zadowolona. Babeczki wyszły wilgotne, bardzo pulchne, a do tego krem z bitej śmietany. Same się jedzą :)
Składniki na ok. 15 babeczek:
- 500g dyni
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 szkl. oleju
- 2 jajka
Przygotowanie:
1. Dynie pokroić w plastry i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 ° C. Piec przez 20 minut. Z lekko przestudzonych
kawałków zdejmij skórkę i rozdrobnij widelcem.
2. Do dyni dodać jajka oraz olej i wymieszać ze sobą składniki.
3. W dużej misce połączyć cukier, cukier brązowy, mąkę, przyprawy. Następnie dodać do nich dynię z jajkiem i olejem. Wymieszać.
4. Piec 20 minut w 180 ° C (piekarnik musi być nagrzany).
2. Do dyni dodać jajka oraz olej i wymieszać ze sobą składniki.
3. W dużej misce połączyć cukier, cukier brązowy, mąkę, przyprawy. Następnie dodać do nich dynię z jajkiem i olejem. Wymieszać.
4. Piec 20 minut w 180 ° C (piekarnik musi być nagrzany).
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 60 g serka mascarpone
- 1 śmietan fix
- 1 łyżka cukru pudru
- pomarańczowy barwnik spożywczy
- 40 g brązowego lukru plastycznego
Przygotowanie:
1. Zimną śmietankę ubić przez 2 minuty. Następnie
dodać śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem i miksować, aż śmietana będzie
gęsta.
2. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone oraz odrobinę barwnika* i wszystko wymieszać ze sobą. Po uzyskaniu lekkiego pomarańczowego krem jest gotowy. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki.
2. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone oraz odrobinę barwnika* i wszystko wymieszać ze sobą. Po uzyskaniu lekkiego pomarańczowego krem jest gotowy. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki.
a) krem wyciskamy w kształcie okrągłego kleksa
b) przy pomocy płaskiego noża formujemy z kształt kopułki,
która ma przypominać dynię
c) na koniec na wierzchołek wkładamy ogonek zrobiony z lukru plastycznego
3. Lukier plastyczny uformować w długi wąski pasek, następnie pokroić go na 15 małych części tak, aby powstały małe ogonki (takie jak ma dynia), które włożyć na czubek kremu.
* dodałam barwnika w proszku dosłownie na czubek łyżeczki. Jeśli dodamy go więcej to krem będzie ciemniejszy, bardziej wyrazisty(trzeba z nim uważać, aby nie przesadzić).
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz