- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, smalec)
- cukier puder do posypania faworków
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać i połączyć ze śmietaną, dodać żółtka,
szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli
ciasta. Odłożyć zawinięte w folię lub ściereczkę na 30 minut by
odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez 15 minut, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
4. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175º C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.
5. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez 15 minut, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 10 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
4. Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175º C, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.
5. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz