Przedstawiam
Wam przepis na mini pączki serowe. Średniej wielkości w sam raz na jeden
kęs. Małe, miękkie a do tego z serkiem twarogowym. Robi się je bardzo
szybko i nie są tak kaloryczne jak inne pączki. Można serwować je z roztopioną
czekoladą. Pychota!!
Składniki na 50 sztuk:
- 500g białego sera
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki sody
- 4 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- cukier puder do obtoczenia
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
1. Przełożyć ser do miski i rozdrobnić go widelcem. Dodać mąkę, oba cukry, jajka, spirytus i proszek. Wymieszać wszystko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się lepi dodaj mąki.
2. Gdy ciasto jest już gotowe podgrzać tłuszcz na kuchence.
3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego dłońmi zwilżonymi zimną wodą i od razu wrzucać po kilka sztuk na tłuszcz. Inaczej się nie da, ponieważ zrobione wcześniej kulki przykleją się do blatu i znowu trzeba będzie je formować.
4. Smażyć, aż będą rumiane z każdej strony. Odsączyć je na papierowym ręczniku i lekko ostudzone obtoczyć w cukrze pudrzE.
Smacznego!
Przepis pochodzi z gazety moje smaki życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz