Klasyczny
mazurek wykonany z domowym kajmakiem. Jest najbardziej popularny wśród
mazurków. Można zrobić go z mleka skondensowanego lub przyrządzić ją samą w
domu. Kajmak powstał z gotowania śmietanki i cukru. Można go ozdobić dowolnie
używając migdałów, orzechów lub zrobić bazie z białej czekolady.
Składniki na ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Przygotować formę kwadratową o średnicy 24 cm.
2. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze
i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę,
owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3
- 4 mm i wyłożyć nim kwadratową formę zostawiając trochę ciasta na brzeg.
Z pozostałego ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do
zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może
przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60
minut.
4. Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach
ponakłuwać widelcem. Piec około 15 - 18 minut w temperaturze 200ºC, do
wypieczenia i zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Domowy kajmak:
- 160 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 140 g jasnego brązowego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w niedużym garnuszku.
Wymieszać i gotować na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co
pewien czas mieszając. Odczekać 3 minuty, gorący kajmak wylać na kruchą
upieczoną pisankę, rozprowadzić. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.
Smacznego!
A Wy jakie macie pomysły na dekoracje mazurka? Napiszcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz