Składniki na 12 sztuk:
- 125g masła
- 150g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 180g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki gęstej śmietany 18 % lub jogurtu greckiego
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem i solą.
2. Masło utrzeć z cukrem, miodem i wanilią na jasny puszysty krem. Następnie dodać po jednym jajku, za każdym razem miksując.
3. Dodać połowę sypkich składników, wymieszać i dodać pozostałe sypkie składniki.
4. Przełożyć ciasto do papilotek i piec 15-20 minut w 175 ° C.
Poncz:
- pół filiżanki espresso, ostudzone
- 1 łyżka Amaretto
Przygotowanie:
1. Espresso wymieszać z likierem. Babeczki ponakłuwać wykałaczką i nasączyć ponczem.
Krem:
- 150g serka mascarpone
- 140 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżek ostudzonej kawy
- 1 łyżka Amaretto
Przygotowanie:
1. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania
dodać cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem.
2. Następnie dodać espresso oraz likier i ubić na sztywno.
3. Schłodzić krem przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ozdobić babeczki i posypać kakao.
2. Następnie dodać espresso oraz likier i ubić na sztywno.
3. Schłodzić krem przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ozdobić babeczki i posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz