Lekki i szybki tort bezowy. Doskonale
sprawdzi się na Dzień Matki, bo dzisiaj jest ich ŚWIĘTO i warto pokazać,
że są dla nas ważne.
Chrupiące bezy z puszystym kremem na bazie kremówki i mascarpone. Nutę orzeźwienia dają truskawki i cytryna.
Chrupiące bezy z puszystym kremem na bazie kremówki i mascarpone. Nutę orzeźwienia dają truskawki i cytryna.
Składniki na 2 blaty:
- 3 duże białka (1 białko = 40 g)
- szczypta soli
- 200g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Płaską blachę do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować ołówkiem dwa średnie okręgi.
2. Piekarnik rozgrzać do 160 º C z termoobiegiem.
3. W misce miksera ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijać do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać ocet, mąkę i jeszcze raz krótko ubić.
4. Masę rozdzielić na 2 okręgi na papierze do pieczenia i wyrównać. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 º C przez 45 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).
Krem:
1. Płaską blachę do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować ołówkiem dwa średnie okręgi.
2. Piekarnik rozgrzać do 160 º C z termoobiegiem.
3. W misce miksera ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijać do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać ocet, mąkę i jeszcze raz krótko ubić.
4. Masę rozdzielić na 2 okręgi na papierze do pieczenia i wyrównać. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 º C przez 45 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).
Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500g truskawek
- skórka z cytryny, mięta (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. W misce miksera ubić dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować.
3. Truskawki umyć, obrać i odszypułkować. Położyć je na bibule, żeby obciekły, następnie przekroić je na pół.
4. Pierwszy blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu i truskawkami, następnie przykryj drugim blatem bezy. Wyłóż resztę kremu i resztę truskawek. Na koniec zetrzyj na tort trochę skórki cytrynowej i małymi listkami mięty. Można podawać od razu.
1. W misce miksera ubić dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować.
3. Truskawki umyć, obrać i odszypułkować. Położyć je na bibule, żeby obciekły, następnie przekroić je na pół.
4. Pierwszy blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu i truskawkami, następnie przykryj drugim blatem bezy. Wyłóż resztę kremu i resztę truskawek. Na koniec zetrzyj na tort trochę skórki cytrynowej i małymi listkami mięty. Można podawać od razu.
5.Przechowywać w lodówce do 3 dni. Taki tort krój
nożem z piłką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz