Pierwsze na
blogu ciasto bez mąki. Coś dla tych,
którzy nie mogą jeść mąki. Różowy biszkopt z malinowym budyniem, dzięki czemu
ma ten smak. Przełożony kremem
śmietankowym z mascarpone i kremówki z dodatkiem cukru pudru. Przyozdobiony
na wierzchu świeżymi malinami. Najlepiej smakuje na 2 dzień po zrobieniu.
Składniki na blaszkę o wym. około 23-24 cm
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 opakowania budyniu malinowego w proszku bez cukru (2x40g)
- 6 łyżek cukru
- kilka kropel różowego barwnika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g opakowanie mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- mleko do nasączenia biszkoptu
- 350 g malin
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C. Dno blaszki wyłożyć
papierem do pieczenia.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na niskich obrotach dodać żółtka i trochę barwnika i ubijać przez chwilę. Następnie przesiać do masy budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, cukier i delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką całość. Przelać do blaszki i piec około 25 minut- do suchego patyczka. Wystudzić.
3. Gdy biszkopt wystygnie wyjąć go z blaszki przez obkrojenie boków nożem. Następnie przewrócić go do góry nogami i zdjąć papieru do pieczenia. Papieru nie wyrzucamy tylko z powrotem włożyć do blaszki, a biszkopt ewentualnie, delikatnie wyrównać z wierzchu i włożyć z powrotem do blaszki.
4. Przy pomocy pędzelka nasączyć biszkopt mlekiem.
5. W misce na wysokich obrotach ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodać cukry i miksować jeszcze chwilę. Następnie dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu kremu ułożyć maliny. Wstawić na minimum godzinę do lodówki.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na niskich obrotach dodać żółtka i trochę barwnika i ubijać przez chwilę. Następnie przesiać do masy budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, cukier i delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką całość. Przelać do blaszki i piec około 25 minut- do suchego patyczka. Wystudzić.
3. Gdy biszkopt wystygnie wyjąć go z blaszki przez obkrojenie boków nożem. Następnie przewrócić go do góry nogami i zdjąć papieru do pieczenia. Papieru nie wyrzucamy tylko z powrotem włożyć do blaszki, a biszkopt ewentualnie, delikatnie wyrównać z wierzchu i włożyć z powrotem do blaszki.
4. Przy pomocy pędzelka nasączyć biszkopt mlekiem.
5. W misce na wysokich obrotach ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodać cukry i miksować jeszcze chwilę. Następnie dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu kremu ułożyć maliny. Wstawić na minimum godzinę do lodówki.
Smacznego !
Na sam widok chce się je zjeść:) Mniam
OdpowiedzUsuń