Dziś
przedstawiam Wam pomysł na tradycyjny makowiec. Przygotowałam kruche, pachnące
babeczki wypełnione pyszna, wilgotna masa makowa z dodatkiem orzechów, miodu
oraz skórki pomarańczowej. Bardzo długo utrzymują świeżość, a do tego
można je zamrozić w szczelnym pojemniku w zamrażarce na kilka tygodni. Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać szybko nożem,
aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią
i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę makową:
- 170 g maku
- 55 g brązowego cukru
- 40 g rodzynków
- 15 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
1. Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do
wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić w
maszynce. Pozostałe składniki dodać do maku i wymieszać.
Można również wykorzystać gotowy mak z puszki
(Bakalland). Jest tak samo dobry jak mak zrobiony i przyprawiony samemu.
Wykończenie:
1. Formę do babeczek wysmarować masłem.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3
mm, szerokim kubkiem wycinać koła, umieścić je w formie na babeczki, wylepić
dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masę makową, do wysokości
foremek.
3. Z pozostałego ciasta wyciąć foremką kółka o górnej
średnicy foremek, w środku każdego kółka wyciąć małą gwiazdkę. Przyłożyć do
babeczek, starając się zlepić kruche ciasto razem.
4. Piec w
temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć,
sprawdzić spód babeczek. Jeśli będzie niedopieczony, włożyć babeczki na
dodatkowe 5 minut do piekarnika. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przed podaniem
posypać cukrem pudrem
Smacznego!
Pycha ...same znikają, sa fantastycznie wilgotne
OdpowiedzUsuńprzepis z mojewypieki.com
OdpowiedzUsuńTak przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com
OdpowiedzUsuń