Puszyste mini serniczki ze spodem z
ciasteczek Oreo. Na wierzchu krem waniliowy zabarwiony musem z
żurawiny. Idealnie nadają się na przyjęcie.... jeden serniczek na jedną
osobę. Słodka odsłona zimowych serników z żurawiną.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 5 ciastek Oreo bez kremu
- 250 g półtłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
- 250 g serka ricotta
- 1 duże jajko
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Wyłożyć papilotkami formę do muffinek. Na dno
każdej papilotki ułożyć 1 połowę ciastka.
3. W misie miksera umieścić twaróg, ricottę,
jajko, cukier, budyń i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie
miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę serową
wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.
4. Piec w temperaturze 160°C przez około 28 - 30
minut. Wyjąć, wystudzić.
Krem waniliowy:
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Następnie umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.
Mus żurawinowy:
- 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
- 3 łyżki cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku.
Wymieszać, zagotować, pogotować do momentu gdy wszystkie żurawiny popękają i
zmiękną. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, powstały mus wystudzić.
Wykończenie:
1. Na przygotowane serniczki wyłożyć krem waniliowy który został umieszczony w rękawie cukierniczym z okrągłą tylką. Na krem waniliowy wyłożyć wystudzony mus żurawinowy. Wykałaczką zrobić esy floresy. Schłodzić.
Smacznego!!
Piekłam i muszę stwierdzić , że są fantastycznie skomponowane smakowo...mus żurawinowy jest idealny do puszystego kremu...Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń