wtorek, 19 stycznia 2016

Rady i wskazówki część 2

Dzisiaj  kolejna garść świeżych porad, które mogą ułatwić życie w kuchni zapracowanej Pani Domu. Bo przecież każdy chce mieć wolny czas na spędzanie go z rodziną lub przyjaciółmi Prawda? :)

W cyklu pojawiło się:
 
 Rady i wskazówki część 1 - o tym jak przechowywać Nasze wypieki, co zrobić, aby biszkopt nie opadł oraz o twarogu który sprawia, że ciasta są lżejsze.






Krem i alkohol
..............


Aby uniknąć zważenia się kremu przez nie właściwe dodanie alkoholu trzeba pamiętać o jednej rzeczy. A mianowicie trzeba zawsze wlewać alkohol do masy bardzo powoli, niewielka strużką cały czas mieszając krem.





Nici a wypieki
..............

 Jeśli zależy Nam na równym przecięciu upieczonego biszkoptu użyjcie do tego nici. Najpierw należy biszkopt dookoła nadkroić na głębokość 1 cm . W tak przygotowane nacięcie włóż nic o długości metra, skrzyżuj nici i bardzo delikatnie ciągnij je w przeciwnych kierunkach.




Przechowywanie cytryny
 ..............

Przechowując w lodówce  połówkę cytryny zauważycie, że po pewnym czasie  jest wysuszona, a nawet czasami się psuje. Mam na to sposób. Wystarczy położyć ją odkrojoną częścią na niewielki spodeczek wypełniony wodą. Wodę trzeba zmieniać codziennie, ale dzięki temu cytryna nam nie wyschnie i nie spleśnieje .



 

Białka
..............

 Po niektórych przepisach zostaje nam kilka białek i jeśli nie chcemy ich zużyć od razu można je zamrozić. Jest to jeden z nielicznych produktów  które można zamrozić nie tracąc przy tym żadnych wartości odżywczych.  Po zamrożeniu są równie dobre jak te świeże.




Smaczniejsze galaretki
..............

 Zamiast rozpuszczać galaretkę w wodzie spróbuj użyć soków. Są równie dobre niż woda.  Dzięki temu deser uzyska lepszy smak . Ale pamiętaj do zielonych galaretek użyj soku jabłkowego lub gruszkowego, do czerwonych galaretek soku wiśniowego lub malinowego, a do żółtych czy pomarańczowych galaretek soku pomarańczowego.





Przechowywanie polewy
..............

 Jeśli przygotowujesz polewę z wyprzedzeniem lub po prostu zostało ci jej trochę, możesz trzymać ją w szczelnym pojemniku do 5 dni  w temperaturze pokojowej, lub w lodówce do tygodnia. Tylko pamiętaj, że po wyjęciu z lodówki trzeba ją jeszcze raz zmiksować.
 
 



Sprzęt
........

 Jeśli zamierzasz dekorować torty lub robić je na zamówienie to najlepiej zaopatrzyć się w talerz obrotowy. Taki talerz pomaga w równomiernym rozprowadzeniu kremu na torcie.  Przydarzą się również kilka plastikowych szpatułek do nakładania i wyrównania kremu oraz różnej wielkości rękawy cukiernicze z końcówkami. Do przygotowywania różnego rodzaju syropów czy makaroników na bazie bezy najlepiej zaopatrzyć się w termometr cukierniczy. Wtedy będziemy pewni, że syrop czy masa dobrze wychodzi. 




Proszek do pieczenia
..............

 Jak ostatnio się dowiedziałam to proszek do pieczenia należy trzymać w oddzielnym pojemniku, aby nie przenikał innymi zapachami, które powodują, że nasz proszek nie działa.




Jeszcze o jajkach
..............

 Za każdym razem należy sprawdzić świeżość jaj. W tym celu należy wlać wodę do miseczki i włożyć w nie jajko. Jeśli jajko pływa na powierzchni niestety nie jest już świeże, natomiast jeśli nie wypłynie i znajduje się na dnie nie mamy wtedy wątpliwości, że jest świeże.



Dajcie znać czy moje rady są dla Was przydatne :)


czwartek, 14 stycznia 2016

Makaroniki mojito



Wychodząc na imprezę do klubu my dziewczyny wybieramy zazwyczaj piwo z sokiem lub kolorowe drinki, które mają czasem zabawne nazwy. Niekiedy zastanawiałam się czy nie można by zrobić takiego wypieku. I udało się ....  Co powiecie na makaroniki o smaku mojito? Ja takie zrobiłam i nie żałuję. Miałam trochę lata w zimie :) Makaroniki są kolorowe, w soczystych kolorach, przełożone orzeźwiającym i lekkim kremem z limonki i cytryny. Robi się je szybko. 


Składniki na ok. 30 sztuk:
  • 70 g białek
  • 120 g zmielonych na drobno migdałów
  • 170 g cukru pudru (podzielonego na 35 g i 135 g)
  • szczypta soli
  • żółty i zielony barwnik
Przygotowanie:

1. Przygotowane składniki podzielić na 2 porcje. Białka po 35 g, po 60 g migdałów i po 80 g cukru pudru. 

2. Każdy cukier puder wymieszać z migdałami.

3. Na blaszkę do pieczenia połóż matę do makaroników.

4. Pierwszą porcje białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Później dodać odrobinę zielonego barwnika i krótko zamieszać mikserem. Następnie dodać odmierzoną ilość cukru z migdałami i wymieszać łyżką. 

5. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskaj makaroniki do przygotowanej formy. Po wyciśnięciu wszystkiego stuknij blacha o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. 

6. Drugą porcję białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Później dodać odrobinę żółtego barwnika i krótko zamieszać mikserem. Następnie dodać odmierzoną ilość cukru z migdałami i wymieszać łyżką. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskaj makaroniki do przygotowanej formy. Po wyciśnięciu wszystkiego stuknij blacha o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. 

7. Pozostaw na 30 - 40 minut, aby przeschły.  W tym czasie nastaw piekarnik do 150 ° C. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i odczekaj, aż przestygną.

Krem:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • otarta skórka z jednej limonki
  • otarta skóra z połowy cytryny

Przygotowanie: 

1. Śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj mascarpone i obie skórki i wymieszaj.

2. Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciśnij krem na zielony makaronik i przykryj żółtym makaronikiem. 





Smacznego !

sobota, 9 stycznia 2016

Rady i wskazówki część 1

 Ile razy zrobiłyście ciasto czy tort z kremem  które Wam pozostało i nie wiedziałyście jak je dobrze przechować. Albo w czasie przygotowywania ciasta zabrakło cukru pudru i co? dodać tyle ile jest czy iść do sklepu? Nie wiecie co dodać do ciasta, aby było bardziej pulchne lub mniej kaloryczne. A może chcecie zrobić idealny biszkopt. W dalszej części wpisu Podzielę się z Wami paroma przydatnymi radami jak się tego dowiedzieć. Zachęcam do przeczytania.



 Przechowywanie wypieków
...........................
Babeczki i różnego rodzaju ciasta są najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu, wiec jeśli nie zamierzasz ich zjeść od razu , włóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika. W taki sposób można je przechowywać nawet do 3 dni.
Pewnie zastanawiasz się co z gotowymi tortami które zostają po imprezach. Czy można zamrozić tort z kremem? I tu Cię zaskoczę otóż można :)  Wystarczy umieścić taki tort w kawałkach lub w całości w pojemniku ze szczelnym wieczkiem  i wstawić go do zamrażarki. Ale pamiętaj, że może być przechowywany nie dłużej niż miesiąc.




Śmietana
........
Masa serowa będzie aksamitna, a do tego zyska na aromacie dodając w trakcie ucierania kilka kropel spirytusu, koniaku czy innego alkoholu zamiast ubitej na sztywno śmietany.



Biszkopty
........
Są 2 sposoby, aby zapobiec opadaniu biszkoptu. Pierwszy sposób:  jeśli w przepisie mamy użyć całych jaj , wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika. Drugi sposób:  gdy używamy tylko białek które trzeba ubić na sztywno, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Wtedy jesteśmy pewni, ze biszkopt nie opadnie.



Temperatura pieczenia
...........................
Wszyscy w domu mamy piekarniki i pieczemy w nich ciasta - to oczywiste. Pamiętajmy jednak, że każdy piekarnik jest inny i może inaczej grzać. Jeśli babeczki podczas pieczenia robią się czubate i nierówne jest to sygnał, że piekarnik jest zbyt rozgrzany  i ciasto wyrasta za szybko. Natomiast jeśli wierzch babeczek jest płaski lub opada mówi Nam o  za niskiej temperaturze i przy następnym razie podwyższ o kilka stopni.




Twaróg
........
Dzięki zastosowaniu twarogu do ciasta ucieranego Nasze wypieki będą mniej kaloryczne. Część tłuszczu jaka mamy w przepisie należy zastąpić mielonym twarogiem.




Jajka
........
Staram się wybierać jajka z chowu ściółkowego. Jajka z takich hodowli są smaczniejsze,  żółtko bardziej żółte, a nie blade i pozbawione blasku. Faktem jest tez to, że z tych jajek wychodzą smaczniejsze wypieki.




Papilotki
........
Kupując papilotki miej na uwadze ich szerokość. Jest ona bardzo ważna, ponieważ są dopasowane do standardowych foremek i najlepiej, aby były ciut wyższe niż foremka.




Cukier puder
........
Jeśli akurat zabrakło Nam cukru pudru to się tym nie przejmujcie można go zrobić samemu w domu.  Należy wsypać odpowiednią porcję zwykłego cukru do młynka do kawy i zemleć. Jeśli nie posiadasz młynka, można rozsypać potrzebną ilość cukru na papierze, położonym na blacie i przeciągnij po nim kila razy wałkiem do ciasta.



Pulchne ciasto
........
Używając miodu do ciast warto dodać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, która spulchnia ciasto, a przy tym neutralizuje kwasy zawarte w miodzie.

Dajcie znać czy moje rady są dla Was przydatne i czy się z nimi kiedyś zetknęłyście.

czwartek, 7 stycznia 2016

Bezy z kremem kawowym


Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, który wyszedł rewelacyjnie. Chrupiące bezy przełożone  delikatnym kawowym kremem w którym są drobinki kawy - pychota.  Idealne dla kawoszy, ale i nie tylko. POLECAM!!

Składniki na 7 sztuk:
  • 5 dużych białek (1 białko = 40 g)
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej

 Przygotowanie:


 1. Dwie płaskie blachy do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 150 º C z termoobiegiem.

2. W misce miksera ubij  białko ze szczyptą soli  na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce cały czas ubijając do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodaj ocet, mąkę i jeszcze raz krótko  ubij. 


3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużego kwiatka.  Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskaj bezy o wielkości 11 x 6 cm .Piec wszystkie blaszki w piekarniku z termoobiegiem  jednocześnie. Po  5 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 º C i piecz przez ok. 1,5 godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku kilka godzin (najlepiej zostawić je do wystudzenia na całą noc).



Krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200g serka mascarpone
  • 1 łyżki cukru pudru
  • napar z jednej łyżki kawy mielonej

 Przygotowanie:


1. Jedną łyżkę kawy mielonej zalać tak na 20 ml wrzątkiem i zostawić do przestygnięcia.

2. W misce miksera ubić schłodzoną śmietankę na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone oraz napar z kawy łącznie z fusami i zmiksować.  


3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużego kwiatka i wycisnąć masę na połowę bez. Skleić z pozostałymi bezami. Gotowe bezy można posypać mieloną kawą.