Przedstawiam wam mój pomysł na popularne batony Bounty jako kulki. Idealne na jeden kęs. Myślę, że przypadną do gustu najmłodszym
jak i starszym. Kulki maja taki sam smak jak te sklepowe, ale nie maja żadnych innych dodatków co te sklepowe. Polecam :)
Składniki na około 25 kulek:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml kremówki
- 100 g cukru pudru
- 70 g masła
- 200 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
1. W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem.
2. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
3. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni).
4. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali).
5. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).
*Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz