niedziela, 14 czerwca 2015

Kulki a'la Bounty


Przedstawiam wam mój pomysł na popularne batony Bounty jako kulki. Idealne na jeden kęs. Myślę, że przypadną do gustu najmłodszym jak i starszym. Kulki maja taki sam smak jak te sklepowe, ale nie maja żadnych innych dodatków co te sklepowe. Polecam :)

Składniki na około 25 kulek:
  •      200 g wiórków kokosowych
  •      100 ml kremówki
  •     100 g cukru pudru
  •      70 g masła
  •     200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

1. W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem.
2. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
3. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni).
4. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali).
5. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).

*Przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz