Świąteczne muffiny, które kolorem
nawiązują do świąt. Żurawina plus twaróg? - czemu nie. Jest to
idealne połączenie, w którym kwaśna żurawina współgra ze słodkim
twarogiem. Nie są za słodkie. Polecam wszystkim na świąteczny stół :)
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g twarożku (dowolnego: jak na sernik, półtłusty itp.)
- 170 g drobnego cukru do wypieków + 25 g cukru
- 140 g suszonej żurawiny
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka (jeśli masa będzie bardzo gęsta)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
2. Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
3. Żurawinę wymieszać z odrobiną maki, aby później nie opadła na spód muffinek.
4. Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać lekko roztrzepane jajka, wanilię, olej i żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać grudkowate. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 1-2 łyżki mleka.
5. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę pozostawionego twarożku.
6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz