Pyszne
rogaliki z malinami zrobione z ciasta francuskiego pokrojonego na kwadraty. W
środku budyń, maliny i czekolada. Bardzo szybko się je robi. Są idealne na
podwieczorek, a także, aby zabrać je na wypad za miasto.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- opakowanie budyniu śmietankowego (pół porcji na szklankę mleka, dodaj do tego też 1 łyżeczkę mąki pszennej)
- 2 łyżeczki cukru do budyniu jeśli nie był słodzony
- 1 jajko
- 1/4 tabliczki mlecznej czekolady pokrojonej w małą kostkę
- 30 malin
- cukier puder do posypania rożków
Przygotowanie:
1. Ugotować budyń z połowy torebki. Jeśli jest bez
cukru, dodać 2 łyżeczki cukru. Do ugotowanego budyniu zaraz po zdjęciu z
palnika dodać żółtko. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia.
2. Ciasto
francuskie pokroić na papierze w kwadraty (6, 10 kwadratów).* Piekarnik
rozgrzać do 200
°C.
3. Układać porcję budyniu na środku każdego kwadratu,
następnie maliny i 2 kawałki czekolady.
4. Zakleić rogaliki i układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
5. Rogaliki
posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut.
Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 2
na wierzchu każdego z rogalików. Jeśli się zbyt przyrumieniły trzeba obniżyć
temperaturę do 190°C. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
* Jeśli wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki to
pozostawiamy go na stole do czasu osiągnięcia temperatury pokojowej. Wtedy nie
kurczy się podczas pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz