Makaroniki w
odcieniach różu i białego przełożone kremem czekoladowym. Są chrupiące z
wierzchu i lekko ciągnące w środku :) Idealne na popołudniowa
przekąskę w gronie przyjaciół, albo na urodziny małej księżniczki.
Składniki na ok. 28 sztuk:
- 70 g białka
- 100g mielonych migdałów (podzielone na pół)
- 170g cukru pudru (135g dzielimy i mieszamy z migdałami)
- różowy barwnik spożywczy
Przygotowanie:
1. Białka powinny być przygotowane dzień wcześniej i
pozostawić w kuchni na całą noc lub dzień, aby się zestarzały (nie chowamy ich
do lodówki).
2. Następnego dnia białka włożyć do czystej, suchej
miski i ubić na najwyższych obrotach przez 1min. Później dodać do białek 35g
cukru pudru i jeszcze raz ubić na średnich obrotach przez ok. 10 minut, aż
piana będzie sztywna. Białka dzielimy na dwie części i do jednej dodać
trochę czerwonego barwnika spożywczego i lekko wymieszać do zabarwienia się
białek.
3. Po tym czasie dodać do nie zabarwionej piany
wymieszane mielone migdały z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać łyżką do
uzyskania jednolitej masy. Tak samo postępujemy w przypadku różowej piany.
4. Przygotowane masę przełożyć do oddzielnych worków
foliowych z szeroką okrągłą tylką i wyciskać makaroniki na formę lub na papier
do pieczenia.
5. Po wyciśnięciu makaroników wszystkie blachy lekko
stuknąć o blat, aby pozbyć się ewentualnego powietrza i pozostawić na 30-40
minut, aby utworzyła się skórka (jeśli po delikatnym dotknięciu palcem na
powierzchni makaronika nie zostawia śladów to są gotowe do wstawienia do
piekarnika).
6. W czasie kiedy się makaroniki się suszą nastawić
piekarnik do temp 130 ̊ C i pieczemy 15-18 minut. Po tym czasie odstawić makaroniki do całkowitego
wystygnięcia.
Krem:
- 50 g czekolady mlecznej
- 125g serka mascarpone
Przygotowanie:
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej czyli w średnim
garnku wlać wodę, a w mniejszym wsypać połamaną czekoladę, tak aby woda z
większego garnka nie dotykała mniejszego. Gdy czekolada się roztopi poczekać
chwilkę, aby przestygła i zmiksować ją z serkiem mascarpone.
2. Przygotowany krem przełożyć do worka foliowego z
okrągłą tylką i wyciskać na jeden
makaronik i przykryć drugim.
Smacznego!
Przechowywanie:
Makaroniki
bez nadzienia można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku lub do 2 dni w
lodówce, można również zamrozić do 1 miesiąca. Po przełożeniu nadzieniem należy
przechowywać je w lodówce - najlepsze są kolejnego dnia po przełożeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz