Ekspresowy sernik na zimno z
truskawkami i białą czekoladą. Kremowe nadzienie z kawałkami truskawek,
ozdobiony cienkimi plasterkami truskawek na ciasteczkowym spodzie. Pycha !!!
Składniki na spód:
- 2 opakowania herbatników typu petitki (można zastąpić biszkoptami)
Składniki na masę serową:
- 700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych)
- 5 łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
- 125 ml (pół szklanki) śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka kremowego
Przygotowanie:
1. Formę (25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,
następnie na spodzie ciastkami.
2. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5
szklanki gorącej wody, odstawić do przestudzenia.
3. 350 g truskawek i cukier puder zmiksować dokładnie
blenderem. Dodać serek kremowy i zmiksować mikserem do otrzymania gładkiej
masy.
4. Przestudzone, trochę tężejące, galaretki dodawać
powoli do masy, jednocześnie miksując. W osobnym naczyniu ubić śmietanę
kremówkę i delikatnie wmieszać do mieszanki truskawkowej.
5. Wstawić masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć wymieszać
z pokrojonymi truskawkami, wylać na spód i wstawić do lodówki do
stężenia.
6. Po stężeniu dowolnie ozdobić, pokroić w kostkę i
podawać. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz