Cukier
waniliowy jest doskonałym dodatkiem do wszelkich
ciast czy deserów. Ma wspaniały
aromat i widać w nim ziarenka wanilii. Dlatego warto mieć pod ręką jego
większą ilość. Jedynie czego potrzebujemy, aby go sporządzić to cukier i laska
wanilii. Fakt laska wanilii nie jest najtańsza, ale ma tak silny aromat, że na
pewno starczy jej na długi czas. To bardzo proste, pyszne i aromatyczne!
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
1. Cukier wsypać do średniej miski.
2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża
wydłubać ziarenka ze środka. Następnie dodać je do cukru i wymieszać.
3. Tak przygotowany cukier wsypać do szczelnego słoika
z przykrywką. Pustą laskę wanilii przekroić na pół i włożyć do cukru. Zamknąć i
wstrząsnąć. Pozostawić na 2 tygodnie, po tym czasie jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz