Zainspirowały mnie do zrobienia tych babeczek. Wyszły naprawdę dobrze i byłam zachwycona z efektu.
Składniki na 12 babeczek:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 3 -4 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Nagrzać piekarnik do 200°C.
2. Mało i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę.
Następnie dodać jajka i aromat waniliowy i zmiksować.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do mokrych składników.
Dodać mleko i zmiksować do połączenia się składników.
Składniki na krem:
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 serka Philadelphia (można wykorzystać inny serek śmietankowy )
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- fioletowy i niebieski barwnik spożywczy
Przygotowanie:
1. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Następnie
dodać cukier puder i zmiksować.
2. Partiami dodawać serek śmietankowy do masła, ciągle
miksując. Dobrze rozmieszać po każdym dodaniu.
3. Powstały krem rozdzielić na 2 równe części. Do
jednej porcji dodać fioletowy, a do drugiej niebieski barwnik spożywczy i
dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
4. Po tym czasie wyjąć kremy i przełożyć jego połowę
do worka cukierniczego z końcówką tak, aby były obok siebie.
* Krem świetnie znosi pobyt w lodówce, a kwiaty zachowują swój kształt.
Smacznego !!
Ale piękne *.* takie dopracowane :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/