Letnia tarta z borówkami
amerykańskimi. Kruchy, maślany spód.
Warstwa musu jabłkowego i świeże
borówki. Tarta jest zwieńczona startym
kruchym ciastem. Tarta jest przepyszna. Najlepiej smakuje lekko ciepła z
lodami waniliowymi. Dodatek musu jabłkowego wzbogaca smak borówek przez co
nadaje jej niepowtarzalny smak.
GorĄco
PolecAm !!
Składniki na spód:
- 230g mąki
- 40g cukru pudru
- szczypta soli
- 130g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Mąkę
wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli przesiać na stolnicę. Dodać masło i
posiekać nożem do momentu, aż kawałki masła będą małe. Dodać jajko, wymieszać i
szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwie kulę (jedną większą do
wyłożenia formy i mniejszą do starcia borówkę), zawinąć ją w papier i schłodzić w
lodówce przez 30 minut.
2. Po
tym czasie formę 24 x 28 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto
rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim formę.
3.
Nagrzać piekarnik do 180°C i piec przez 20 minut, aż do zrumienienia. Następnie kruchy spód wyjąć i poczekać, aż ostygnie.
Ponadto:
- 700 g obranych i zmielonych jabłek
- 1.5 kg borówki
Składanie
ciasta:
1. Na
kruchy spód rozłożyć i wyrównać szpatułką zmielone jabłka. Następnie rozkładamy borówki i ścieramy pozostałe kruche ciasto tak, aby były prześwity i było widać borówki.
2. Pieczemy w 180 °C przez 30 minut. Po tym
czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygnie.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz