Przedstawiam
ciasto z kajmakiem i orzechami przekładane waniliowym budyniem. Dobrze nadaje
się na niedzielne popołudnie ze znajomymi. Tylko pamiętaj trzeba je zrobić
minimum dzień wcześniej.
- 300g maki
- 1/3 łyżeczki sody
- 100g cukru pudru
- 140g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 350 ml miękkiego mleka
- 2 żółtka
- 200g cukru
- 150g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 460 g masy kajmakowej
- 100g orzechów laskowych
Przygotowanie ciasta:
1. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą i sodą. Dodaj kawałki zimnego masła i posiekaj z mąką do uzyskania grudek.
2. Wlej miód (jeśli nie jest płynny to podgrzej go) oraz rozkłócone jajko i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki na minimum 20 minut.
3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ̊ C. Wyłóż 2 kwadratowe formy (23 x 23 cm) papierem do pieczenia.
4. Schłodzone ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkuj osobno do wielkości wymiarów formy. Nakłuj ciasto w kilku miejscach. Piecz przez 13-15 minut, aż lekko się zezłości.* Oba blaty ostudź na kratce.
Krem:
1. Budyń w proszku wymieszaj z mlekiem . Żółtka z cukrem umieść garnku, postaw na minimalnym ogniu, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści (tylko nie zagotuj masy)
2. Wlej mleko i gotuj kilka minut, nie przerywając mieszania do momentu, aż masa całkowicie się zetnie. Zdejmij o ognia i porządnie wystudź.
3. Zmiksuj masło z ekstraktem waniliowym, nie przerywając ucierania dodawaj po łyżce zimnej masy budyniowej.
4. Na dnie foremki, w której piekłaś ciasto włóż jeden blat ciasta. Rozsmaruj połowę masy kajmakowej, a następnie cały krem budyniowy. Przykryj drugim blatem i pokryj reszta kajmaku. Wierzch posyp orzechami.
5 . Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na 24 godziny.
* jeśli masz jedna formę o wymiarach 23x 23 cm to drugi płat w czasie pieczenia pierwszego przechowaj w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz