Bardzo
smaczne, mięciutkie i wilgotne. Mają nieco cynamonowo-korzenny smak. Dobrym
dopełnieniem jest krem z mascarpone który doskonale komponuje się z tym
ciastem, a zwłaszcza cynamonem. Polecam
!!!
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 1 szk . mąki
- 1 szkl. cukru
- 2/3 szkl. oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku lub sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 duża marchewka
Przygotowanie:
1. Marchewkę umyć, osuszyć i zetrzeć na tatce o dużych oczach. A następnie odcisnąć nadmiar soku z marchewki np. w papier kuchenny.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 0 C.
3. W jednej misce wymieszać mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia i gałkę. W drugiej misce zmiksować cukier z olejem, następnie dodawać po jednym jajku mieszając do uzyskania jednolitej masy.
4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na koniec dodać marchewkę i krótko wymieszać.
5. Przygotowane ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec 16-18 minut.
Krem:
- 125 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Mascarpone zmiksować z cukrem. Włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i ozdobić muffinki.
Smacznego !
A to jest fragment czegoś słodkiego (co to jest przekonacie się na dniach) przygotowanego z okazji nadchodzącego światowego dnia pieczenia który jest obchodzony 17 maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz