Jest to idealne ciasto dla tych co lubią banany lub aby przemycić owoce dzieciom. Dodatek bananów i maślanki do ciasta powoduje, że jest mięciutkie oraz wilgotne. Moja uwaga to, aby nie zostawiać za długo cista na stole tylko czymś przykryć, ponieważ obsycha i staje się twardsze.
Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1.5 łyżki proszku do pieczenia
- 2 rozgniecione banany
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. maślanki
- 125g rozpuszczonego masła
Kruszonka:
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 62,5g masła
- 3/4 szkl. mąki
Przygotowanie:
1. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą (można to zrobić ręcznie) i odstawić na bok.
2. Rozgrzać piekarnik do 150°C. W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukier). Następnie wlać masło oraz pół maślanki i zmiksować mikserem.
3. W drugiej misce zmiksować jajka, ekstrakt i resztę maślanki. Dodać rozgniecione banany i wymieszać.
4. Wyłożyć ciasto do blachy, posypać kruszonką i piec 35 - 40 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz