Dzisiaj z okazji Światowego Dnia Pieczenia przedstawiam wam moją
wcześniej zapowiedzianą niespodziankę.Są to pierwsze trufle w moim wykonaniu.
Muszę przyznać, że nie wyszły idealnie bo za bardzo je obtoczyłam w kakao.
Natomiast masa wyszła znakomicie. Wiórki kokosowe współgrają z rumem i nawzajem
się uzupełniają, są smaczne.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 150g czekolady mlecznej
- łyżka masła
- 50g wiórków kokosowych
- 70g pokruszonych herbatników
- 2-3 łyżki rumu
- 2 łyżki kakao w proszku
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i
dodać masło. Miskę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i czekać, aż
składniki się roztopią.
2. Zdjąć z ognia, dodać rum i wymieszać składniki do ich połączenia.
3. Następnie wsypać wiórki kokosowe i herbatniki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Z powstałej masy utoczyć kulki* i ułożyć na arkuszu papieru. Schłodzić ok. 1 godziny.
4. Kakao przesiać na mały talerz i w nim obtaczamy nasze trufle. Można je schłodzić przed podaniem.
2. Zdjąć z ognia, dodać rum i wymieszać składniki do ich połączenia.
3. Następnie wsypać wiórki kokosowe i herbatniki i wymieszać. Dodać 2 łyżki cukru pudru. Z powstałej masy utoczyć kulki* i ułożyć na arkuszu papieru. Schłodzić ok. 1 godziny.
4. Kakao przesiać na mały talerz i w nim obtaczamy nasze trufle. Można je schłodzić przed podaniem.
* Jeśli masa będzie zbyt klejąca dodać trochę herbatników. Natomiast jeśli masa wydaje się sucha na pierwszy rzut oka, ale daje się trochę uformować to zgniatamy ciasto w kształt kulki.
Smacznego !
Ciekawym wariantem może być zastąpienie rumu likierem kokosowym lub mlekiem i obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie lub kakao jak podałam w przepisie.
Moja rada: trufle można przechowywać w chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz